Rekord Šmarne gore

23.Rekord Šmarne gore bo v torek, 12.junija 2018 popoldan.

 

O Rekordu Šmarne gore:

Najkrajša pot na Goro je vedno predstavljala poseben izziv za lovce na rekorde. Alpinisti, atleti, kolesarji, nogometaši, smučarji tekači in ostali – vsi športniki iz bližnje in daljne okolice Ljubljane so se že desetletja preskušali na Šmarnogorski strmini in neformalno tekmovali, kdo bo hitrejši.  

Tudi zato, da bi govoricam o malo verjetnih vzponih pod desetimi minutami naredili konec, smo se odločili, da uradno poiščemo najhitrejšega. Prvič smo “Rekord” organizirali leta 91 kot spomladansko varianto klasičnega „Teka na Šmarno goro“. Istega leta naj bi jeseni pripravili še tradicionalni Tek, a so dogodki, ki so se zvrstili tistega junija in Slovenijo popeljali v samostojnost, preprečili načrte organizatorju.

Pozimi 96 smo zamisel o organizaciji Rekorda oživili, vendar je prišla pobuda povsem od drugod. Prvega februarja 95 se je namreč v slovenskih gorah smrtno ponesrečil  Tom, eden izmed nas,  član Šmarnogorske naveze; Tako se je vsako prvo soboto v februarju 15 let zapored ob vznožju Šmarne gore zbrala smetana slovenskega gorskega teka. V tem obdobju je bil »Rekord Šmarne gore« tekmovalno in organizacijsko prireditev na najvišjem nivoju v slovenskem prostoru. Iz tega obdobja beležimo doslej najhitrejša slovenska vzpona – 11min 25s Sebastjana Zarnika in 13min 18s Mateje Kosovelj. Po desetletju in pol smo organizatorji pozimi 2011 izpeljali Rekord brez običajnega pompa – kot tekmovanje s posamičnimi starti. Od tedaj, pa do 20.izvedbe februarja 2015, je Rekord v »spremenjeni« podobi gostil kakovostno in številčno udeležbo tekmovalcev, ki so prihajali na našo tekmo kljub mrazu, vetru in snegu. 

Leta 2016 smo se organizatorji odločili tekmovanje prestaviti na vrhunec sezone – v sredino junija. Naša želja je, da Rekord Šmarne gore postane tradicionalen izziv športnikom od blizu in daleč.

Sedanji Absolutni rekord je bil zabeležen 13.junija 2017. Eritrejec Petro Mamu je eden najuspešnejših gorskih tekačev zadnjih let. Odzval se je vabilu in se udeležil 22.Rekorda… ura se je zaustavila pri 11 minutah in 8 sekundah. 

Nekaj utrinkov iz Rekorda 2018